VW Golf VII R - 290 koní na všechna kola

281

| foto: Archiv AutoRoad.cz

Nová generace Volkswagenu Golf se nemůže obejít bez ostrých variant. Tradiční písmeno R tentokrát ponese varianta s výkonem 290 koní.

Volkswagen Golf není oblíben jen mezi rodinami, ale také u milovníků ostrých hatchbacků. Ti mají tradičně z čeho vybírat, neboť Volkswagen pro ně připravuje celou sadu modelů počínaje jen přiostřeným GT s výkonem 140 koní, přes tradiční ostrou variantu GTI s výkonem 220 koní. Očekává se i dieselový GTD s výkonem někde mezi oběma variantami.

Nyní však přichází úplný vrchol. Ten je u Volkswagenu již tradičně označován nejkratším kódem - pouhým písmenem R. Pod tím ale najdeme to nejlepší, co automobilka dokáže do vozu nižší střední třídy nacpat.

Pod kapotou se objeví čtyřválcový dvoulitr o výkonu 290 koní. To je o 20 koní více než u předešlé generace. Před příchodem přeplňovaných dvoulitrů používal Volkswagen atmosférický šestiválec o objemu 3,2 litru, jehož výkon byl 240 koní u čtvrté generace a 250 koní u generace páté. Navíc, není vše jen ve výkonu, nové R by mělo zhubnout nějakých 60 kilo.

Takovýto výkon by přední kola zvládala jen stěží, proto je síla rozváděna na obě nápravy. Převodovky budou v nabídce dvě, manuální šestistupňová a sedmistupňové DSG. Výkony prozatím známe jen u automatické varianty - malá raketa by měla z klidu na stovku zrychlit za 5,3 sekundy.

Vzhled nejostřejšího Golfu prozatím neznáme, neboť nám jaksi zamrzl. Led by měl ale postupně tát tak, abychom se 11. února dočkali plného odhalení zajímavé novinky. Lze ale očekávat, že si nemálo vezme ze slabší varianty GTI.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu