Pirelli: Dobré a špatné sady pneumatik? Nafouknutá kauza

Nico Rosberg na super-měkké směsi

Nico Rosberg na super-měkké směsi | foto: Pirelli

Podle Pirelli nejsou mezi jednotlivými sadami pneumatik žádné velké rozdíly, jak někteří mylně usuzují z kombinace mezi Nicem Rosbergem a boxovou zídkou během kvalifikace na Velkou cenu Kanady.

Pilot Mercedesu si stěžoval na "špatnou" sadu super-měkkých pneumatik, která změnila ovladatelnost jeho vozu. Jeho tým poté prozradil, že provádí pečlivou analýzu pneumatik, aby pro klíčové okamžiky kvalifikace měli jeho piloti ty nejlepší kusy.

Podle jejich výrobce je celá záležitost přehnaná a mezi jednotlivými sadami pneumatik jsou pouze drobné rozdíly. Mnohem větší dopad na výkonnost má například vyvážení vozu či tlaky v pneumatikách - tedy věci, které mají týmy ve svých rukou.

"Myslím, že existují některé drobné variace, jako je hmotnost, ale taková už je povaha výroby. Rozdíly v produkci jsou extrémně nízké. Úroveň laboratorního testování a chemických vlastnosti pneumatik je rozsáhlá a pro veškeré testování, které provádíme, a vše v F1 provozujeme podle velmi precizních úrovní," uvádí Paul Hembery.

"Ale jsem si jistý tím, že u něčeho tak precizního, jako je F1, se počítá každý milimetr, pokud jde o tvar a formu - a něco takového může týmy ovlivňovat," uznává sportovní ředitel Pirelli pro Motorsport.

pirelli
Rozdíly mezi pneumatikami jsou podle výrobce velmi malé, týmy jejich vlastnosti mohou ovlivnit více, např. změnou tlaku či vyvážením
(foto: Pirelli)

Rosberg se po kvalifikaci v Kanadě sice podivoval nad tím, jak drobné rozdíly v uniformitě pneumatik mohou mít dopad na chování vozu, podle Hemberyho to ale zkrátka patří k životu.

"Pneumatiky se vyrábějí z pryže a zpevňujícího materiálu - nedělají se z tohoto pohledu ze stabilního materiálu. Nevyrábějí se z něčeho pevného, jako je kov, ale v přípravném procesu musíme být samozřejmě velmi precizní. Jakmile do nich začnete pumpovat vzduch a nafukovat je, pak přirozeně dochází k určitým variacím," dodává Hembery.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu